“Ieder huisje heeft zijn kruisje” zegt mijn moeder altijd. Ik zeg het nu ook trouwens. Zo gaat dat met moeders en dochters. Maar dat is niet de enige reden waarom ik die vijf woorden af en toe in de mond neem. Er schuilt ook heel veel waarheid in. Zo is dat ook meestal met dingen die moeders veel herhalen. 

“Schijn bedriegt” past ook in dat rijtje. ’t Zijn twee dynamieken, die maken dat wij zo’n strevers zijn geworden. En streven maakt een mens niet gelukkig. Zeker als je doel onbereikbaar is.

We zwijgen, allemaal. Alles wat zich binnenskamers afspeelt hoeft de buitenwereld niet te weten. Stel je voor dat de buurvrouw weet dat ik graag aan mijn eigen scheten ruik… Foei! Het huisje-weltevree-principe wordt in deze Vlaamse contreien hoog in het vaandel gedragen. Het bizarre is dat we er allemaal aan mee doen en ons er met z’n allen ook blind op staren. Maar zoals ik mijn post ook begon: “ieder huisje heeft zijn kruisje”. Wees kritisch. Iedereen heeft dikke tegenslag. Geen mens blijft ervan gespaard. Kijk daarom ook af en toe eens door een raam naar binnen. Een welgemeende “hoe ist ermee?” kan wonderen doen. Voor de ander en voor jezelf. Je blind staren op de illusie die perfectie inhoudt heeft echt weinig zin.

Elk zijnen goeiendag en een welgemeende ‘hoe ist ermee’.

E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...