levis_ergenstussenin_verftips7levis_ergenstussenin_verftips1levis_ergenstussenin_verftips2levis_ergenstussenin_verftips3

 

Een tijdje terug deelde ik hier de resultaten van ons schilderwerk thuis. Eerlijk gezegd ben ik nog altijd zo verschrikkelijk tevreden dat we er uiteindelijk toch aan begonnen zijn. Ons huis voelt zo warm aan. ik zag er verschrikkelijk tegen op, maar het cliché klopt “achteraf zijde zo content“! Maar goed, genoeg gepalaver. ik beloofde jullie ook mijn tips door te geven, want uiteindelijk is onze woonkamer ook mooi nu door tips van de vele pro’s die ons hebben geholpen.

 

 

1) Zorg voor een perfect egale muur

Dat is eigenlijk al een eerste stap waar ik me aan heb mispakt. Dat vraagt zoveel werk! Ik dacht, wij hebben nieuw gepleisterde muren dus die zijn egaal, die stap slaan we al over. DAT IS DUS NIET ZO! Teleurstelling!  Die muren moeten voor het schilderen nog opgeschuurd worden of je plakt er best een vliesbehang over heen. Elke oneffenheid komt bij het verven nog sterker naar voor, vandaar. Bij ons kwam ‘den plakker’ onze muren opschuren (ik dacht dat ik van het stof verlost was, niet dus! 🙁 ) en inderdaad lieve lezers het was echt een enorm verschil, pas dan zag ik hoeveel oneffenheden de muur toch bevatte. Schuren of vliesje dus!levis_ergenstussenin_verftips5

 

2) Kies je verf

Denk na over waar je verf gaat gebruiken en hoe je die ruimte gebruikt. Ik wilde vooral verf die de oneffenheden zo weinig mogelijk accentueerde en ik wilde de muur kunnen afwassen bij plekken of strepen. Levis adviseerde me dan ook Ambiance Mur Extra Mat. Haha helemaal het tegenovergestelde van wat ik dacht. ik dacht dat mat net oneffenheden meer deed uitkomen, dat klopt dus helemaal niet. Mat maskeert! Wil je ultra-afwasbaar? Kies dan een verf uit het keuken/badkamer gamma! levis_ergenstussenin_verftips6

 

3) Het juiste gerief

Kies voor goede borstels en rollers, vergeet geen verlengstuk voor je plafond, zorg voor voldoende verfbakjes, roerstokjes, vodden, … Qua roller ga je best voor een kortharig exemplaar. Vraag ook even na in de winkel welke het minst ‘haar’ verliest, want o ja dat doen ze allemaal hoor! De een gewoon minder dan de ander. Niks vervelender dat tijdens het schilderen constant verfborstelharen te moeten van de muren plukken.levis_ergenstussenin_verftips8

 

4) Afplakken maar

Nog een van mijn onderschattingen: dat afplakken. Ook weer een helse klus. Ik wilde gewoon schilderen, niet afplakken of schuren of … Nu, dat afplakken zorgt er wel voor dat het schilderen nadien echt super vlot gaat. Zorg dus dat alles heel zorgvuldig afgeplakt is. Vergeet niet dat je tape best verwijderd als de verf nog wat nat is. Wij kozen ook voor afdekkarton in plaats van zo’n afdekplastiek, dat scheurt zo snel!levis_ergenstussenin_verftips4

 

3) Schilderen!

Ook voor het schilderen op zich bestaan ‘regeltjes’. Best van al schilder je in stukjes van 1 m2. Eerst schilder je enkel verticale strepen, daarna rol je die horizontaal uit. Tenslotte rol je zachtjes uit van onder naar boven voor een egaal resultaat. Uiteindelijk ontwikkel je tijdens het schilderen wel een eigen methode en bij mij is dat goed gekomen. 🙂 Meestal heb je 1 laag goede primer en 2 afwerkingslagen nodig. Hou hierbij rekening met de droogtijden (die vind je op de pot). Best van al schilder je eerst het plafond, dan de muren en dan de deuren.levis_ergenstussenin_verftips9

 

4) Opkitten

Iets wat ik ook niet wist is dat je na het schilderen alle randen moet opkitten en geloof me dat is echt de meest cruciale stap in het schilderverhaal. Bedoeling is dat je de randen gaat opvullen met overschilderbare silicone. Je brengt dit aan met een pomp en veegt na aanbrengen onmiddellijk glad met je vinger. Je kunt je vinger inwrijven met een beetje dreft, zo blijft het plaksel niet allemaal kleven. Het op- of afkitten zorgt ervoor dat je mooie recht lijnen zult hebben en je muur zal echt helemaal afgewerkt zijn. Een wereld van verschil!

 

Nog meer tips vind je hier op de site van Levis. Heb je nog andere vragen? Laat dan zeker hieronder een reactie achter! Ik probeer je met mijn beperkte schilderervaring zeker verder te helpen. Aan iedereen die gaat schilderen: tonnen succes gewenst! En vooral: veel genot achteraf!

Veel liefs,

E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...