330. Another jungle !

1482704022500_FjhbwFxf_l

Wat zag ik er tegenop, om de jungle van de premies te gaan ontwortelen. Ja, in België bestaan er heel wat tegemoetkomingen voor jonge verbouwers als wij, maar ze komen niet aan je deur kloppen, die premies. Neen, in België maken ze dat liefst heel erg ingewikkeld. Met regels en voorwaarden en uitzonderingen. Gelukkig is er al een slimmerik geweest die eraan gedacht heeft om alles een beetje te bundelen. Op premiezoeker.be kun je aan de hand van enkele zoektermen bekijken op welke premies je recht hebt. Belangrijk is vooral alles goed door te lezen. Saaie materie, I know, maar een avondje concentratie en je bent helemaal mee. En vooral hopen dat je niet overal tussen valt.

Interessante premies tegenwoordig zijn:
– de Vlaamse renovatie premie: hier krijg je tot 20% van je geïnvesteerde renovatiebudget terug! Uiteraard met wat maximum en minimum bedragen, maar toch heel interessant!
– de tussenkomst voor een zonneboiler: hier krijg je een grote € 2500 terug op een investering van ongeveer € 5000, ook eentje die kan tellen me dunkt!

Daarnaast is ook de Vlaamse verzekering voor gewaarborgd inkomen een goede tip! Dit is een verzekering die iedereen GRATIS kan aangaan. Het zorgt voor een tegemoetkoming wanneer jij of je partner werkloos of ziek worden tijdens de aflossing van jullie lening. Voorwaarden zijn wel dat je minstens drie maand moet ziek zijn en je kunt ook maar maximum drie jaar een extra tegemoetkoming krijgen. De tegemoetkoming zelf bedraagt maximaal € 500, het juiste bedrag is uiteraard afhankelijk van de grote van je inkomensverlies, de maandelijkse afbetaling,… Maar toch, wel mooi meegenomen als je het zou tegen komen!

Er zijn heel veel verschillende premies en tegemoetkoming en die verschillen ook van stad tot stad en van dorp tot dorp. In De Panne kan er bijvoorbeeld een tegemoetkoming zijn voor het plaatsen van een waterput terwijl dat in Leuven niet het geval is. Gewoon ter voorbeeld hé mannen!

Het is ook een goede tip om eens na te gaan of je gemeente een huisvestingsambtenaar (of iets dergelijks) in dienst heeft. Je kunt bij deze persoon namelijk steeds een afspraak maken en samen gaan bekijken op welke premies je al dan niet recht hebt. Het is namelijk niet zo leuk als je op een bepaald bedrag rekent en achteraf te horen krijgt dat je er omwille van één of andere uitzondering je er toch geen recht op hebt.

Tenslotte wil ik ook meegeven dat het vaak niet zo lang duurt voor je je tegemoetkoming op je rekening ziet verschijnen. Eenmaal de aanvraag verwerkt is, gaat dat blijkbaar vrij snel. Vergeet natuurlijk niet dat je een premie wel pas kunt aanvragen als er een factuur is. Dus jij schiet het bedrag altijd volledig voor.

Aan iedereen die binnenkort of minder binnenkort zijn weg gaat zoeken in de premiejungle: alvast heel veel succes. Ik hoop alvast dat ik jullie wat op weg kon helpen. Alle andere tips en weetjes zijn natuurlijk steeds welkom hieronder of op mail.

Liefs

E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...