Zondag was echt een rustdag. Lekker thuis gebleven, mijn zetel heel wat aandacht geschonken, maar ook even de keuken in gedoken. Tegen de avond kreeg ik plots zin om wat hapjes te maken. Het werd een sessie: “efficiënt koken met restjes”. 🙂

 


1. Brushetta met ricotta, gemarineerde tomaat, gruyère en parmezaan.

Stokbroodje (om af te bakken)
1 tomaat
EL ricotta
kruiden (naar keuze)
Look
Olijfolie
Gruyère
Parmezaan

Snijd de broodjes in schijfjes en leg ze op het rooster van de oven (die je uiteraard uit de oven haalt, anders wordt het een kunstelige bedoening!). Snijd de tomaat in kleine blokjes en voeg er de look en wat olijfolie aan toe. Kruid goed af! Ik gebruikte verse basilicum en rozemarijn, peper en zout en de kruidenmengeling ‘Brushetta‘ van Oil&Vinigar. Laat even marineren. Ondertussen besmeer je elk broodje met een, niet te dikke, laag ricotta. Beleg de schijfjes brood vervolgens met wat van de tomatenmengeling en werk af met de gruyère en parmezaan! Laat een kwartier afbakken in de oven! Het leuke aan brushetta’s is dat je echt kunt werken met wat je nog in huis hebt. Neem je mozarella ipv parmezaan en gegrilde aubergines ipv tomaat en groene pesto ipv ricotta dan heb je ook weer een super lekker broodje!

2. Toast met huisgemaakte tonijnsalade
Toastjes
Blikje tonijn (in olie!)
Mayo
ui
bieslook

Ook super simpel, maar heel erg lekker! Doe de tonijn met een serieuse klets mayo in een kom, voeg er de gesneden ui en wat verse bieslook aan toe. Wees zeker niet bang om te experimenteren met kruiden. Ik gebruikte peper & zout en de kruidenmengeling ‘Patatas Bravas’ van Oil&Vinigar. Smeer de tonijnsalade op de toastjes en werk eventueel af met wat groen (hier: veldsla).

3. Quiche
Binding:
4 eieren
Room
geraspte kaas

Vulling:
naar eigen keuze

Dit vind ik persoonlijk super leuk als hapje! Vooral omdat het zo simpel is en je er zo goed als alle mogelijke groenten-, vlees- of visoverschotjes voor kunt gebruiken. De basis blijft altijd dezelfde. Bladerdeeg die je in een bakvorm plaatst en je binding die je over je groenten en dergelijke giet. Die binding bestaat uit 4 eieren, wat melk of room en heel wat geraspte kaas. Maak je dus een originele quiche Lorraine dan versnijd je wat prei en bak je wat spek aan. Vervolgens vul je hier je bakvorm (met bladerdeeg) mee op. Tenslotte overgiet je het geheel met het mengsel van je eieren, room en kaas. Laat een klein half uur bakken in de oven en klaar is kees!

Smakelijk!

E.

Ps: sorry voor de povere kwaliteit van de foto’s! 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...