565. Het terrasproject: zelf je houten terras aanleggen!

terrasproject_deel1_4terrasproject_deel1_3

Ons nieuwe terras ligt nu al enkele weken te pronken in de tuin, maar zoals je wel kan raden: veel hebben we er nog niet van kunnen genieten. Ik zou jullie heel graag een hele lading terrasinspiratie bezorgen, maar zonder de zon zijn de foto’s ook maar niks he. Nog even geduld dus en hopen maar dat die zomer snel kan starten!

Met hier en daar wat hulp is het trouwens perfect te doen om zelf je houten terras aan te leggen! Allereerst moet er een goede ondergrond aanwezig zijn. Bij ons was er niks, gewoon zand, dus goten we een platform in stabilisé. Dit is waterdoorlatend en daarom beter dan gewoon beton. Als dat platform is uitgehard dan kun je aan de slag met het maken van een balkenstructuur. Als ondersteuning en om geen rechtstreeks contact te hebben tussen je houten terras en de vaak nattere ondergrond gebruik je ook best ‘potjes’. Die zijn meestal in hoogte verstelbaar zodat je het terras naadloos kunt laten aansluiten op je woonruimte! Vaak gebruikt men ook tegels hiervoor (zoals in het filmpje).

Het stevigst is de balkenstructuur als je een gekruiste structuur maakt zoals op de foto’s. Best werk je hier met een vaste tussenafstand. Tenslotte kunnen hierop de planken bevestigd worden. Dat kun je zichtbaar doen met schroeven, zoals dat ook bij ons gebeurde. Of je kunt met onzichtbare clips werken. Met die laatste methode moet je niet boren in de planken, wat voor tijdswinst zorgt bij het plaatsen en het onzichtbare bevestigen oogt ook mooier. Jammergenoeg is de ‘clipmethode’ dan ook heel wat duurder.
terrasproject_deel1_6 terrasproject_deel1_7

Uiteindelijk is het aanleggen van je terras een heel werk. Op die Youtube filmpjes lijkt het vaak een fluitje van een cent, maar je moet toch wel een beetje handig zijn. 🙂 Voor mensen die dat niet helemaal zien zitten is misschien een professionele plaatser aangeraden. Woodstoxx, de firma waar wij ons hout haalden heeft een interne plaatsingsdienst. Helemaal gemakkelijk dus! Ondertussen hebben we dus een super mooi en stoer ‘Zweeds’ terras. De plankjes zijn met dit Belgisch weertje trouwens al lekker aan het vergrijzen.

En nu: veel zon! Dan kan ik jullie eindelijk verblijden met tips en trics voor de aankleding van je terras!

Tot snel,

E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...