aardpeer-breedTopinamboer. Naast leuk woord, ook lekkere ‘vergeten’ groente. Eén van mijn favorieten denk ik zelfs. De topinamboer of aardpeer is een knolgewas en wordt vaak vergeleken met artisjok. Al vind ik dat je de twee, zeker naar smaak niet kunt vergelijken! Ook grote chefs zijn er gek van en gebruiken de wintergroente nu volop in hun keuken. Leuke extra is dat het ook een heel gezonde groente is. Het bevat insuline en is ideaal voor diabetici, maar daarnaast bevat het ook nog biotin (een vitamine), calcuim, cilicium, ijzer , natrium (mineralen) en heeft het een gunstige invloed op onze darmflora!


Aardpeer heeft een zoete, zachte en voor mij wat rokerige smaak. Ze smaken niet echt geraffineerd en delicaat, maar veeleer rond en geconcentreerd. Goede combinaties zijn dus ingrediënten met een even rijpe smaak, vooral bij vlees. Denk aan gevogelte zoals duif, eend en parelhoen, en in mindere mate aan orgaanvlees en blank vlees zoals varken. Maar ook bij schaal- en schelpdieren passen aardperen perfect, net zoals de meeste andere knolachtige groenten. Kreeft, langoustines, krab, mosselen en jakobsschelpen hebben vooral in bereide vorm dezelfde zachte, volle smaak.

Je kunt er heel veel kanten mee uit. Rauw zijn ze lekker in een wintersalade. Maar vaak worden ze verwerkt tot chips of crème. Voor de chips, schil je de aardperen en snijd je ze (met een mandoline) in zeer dunne plakjes. Was ze goed en dep ze droog. Giet in een ruime pan of wok een laag van minstens ½ cm olie. Als de olie heet is, de schijfjes erin doen. Niet te veel tegelijk.  Schep ze uit de olie en laat het uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi achteraf met een beetje fleur de sel! Let goed op, want de chips zijn zeer snel te bruin! Voor de crème: schil de aardpeer, snij in kleine stukjes en laat ongeveer 20 min. koken in melk. Wanneer gaar, melk afgieten en fijnblenderen. Afkruiden met zout en peper. Je kunt beiden samen combineren op een bord, zo creëer je verschillende texturen.

Zoals jullie weten ben ik nog al een soepfan, dus probeerde ik afgelopen weekend aardpeersoep uit!

ingrediënten

 • 5 uien
 • een klontje boteraardpeersoep
 • 2 teentjes look
 • 1 stam prei
 • 1 kg aardperen
 • 1 l melk
 • 1 1⁄2 l kippen- of groentebouillon
 • 1 bouquet garni (tijm, laurier, verse salie)
 • een scheutje room
 • peper
 • zout
 • nootmuskaat
 • 2 grote aardappelen
 • 2 dikke sneetjes ham (0,5 cm dik)
 • 100 g gemalen kaas

How to

Pel de uien en de look en snij ze grof. Zet een pot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Stoof de uien en de look in de hete boter, maar laat ze niet kleuren. Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs en spoel de groente onder stromend water. Snij de prei grof en laat ze meestoven met de uien. Roer regelmatig en zet het vuur dan zachter. Schil de aardperen en de aardappelen.Snij de ze in grove stukken en laat ze allebei enkele minuten meestoven. Zet het vuur weer hoger en schenk de melk en de bouillon in de soepketel. Gebruik naar keuze kippenbouillon of groentebouillon. Ik gebruik liefs kippenbouillon omdat ik vind dat die meer smaak geeft. Verzamel de blaadjes laurier en de takjes tijm en bindt alles samen tot een kruidentuiltje. Laat de soep een uur pruttelen op een zacht vuur. 21etenendrinken_aardpeersoep_artVerwijder het uitgekookte bouquet garni en mix de soep glad. Schenk er een scheutje room in, proef de soep en kruid ze naar smaak met peper, zout en muskaatnoot. Zet er nog kort even de mixer in tot je een dikke romige soep krijgt. Serveer in elk bord een portie hamblokjes, schenk er verse soep over en werk de borden af met wat gemalen kaas. Enjoy!

Liefs

E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...