564. Aan de slag met de cactus!

cactussen1 cactussen3 cactussen4 cactussen5 cactussen6 cactussen7

Kamerplanten, cactussen, ik ben van mening dat je er nooit genoeg kunt hebben in huis. Er zijn zoveeeeeeeel ongelofelijk mooie variaties en ik zou ze liefst allemaal een plek willen geven in huis. Ze zijn bovendien ook super gemakkelijk in onderhoud. Al hoor ik ook af en toe dat mensen in mijn omgeving een cactus helemaal niet zo gemakkelijk vinden. Vandaar deze post, mijn tips voor een gelukkige cactus!

Bij een cactus is temperatuur, water en grond belangrijk. Zoals eigenlijk bij elke plant. Het zijn eigenlijk planten die groeien en bloeien in lente en zomer en rusten in herfst en winter. Wist je trouwens dat er normaal gezien aan elke cactus een bloem zou moeten groeien? Maar die bloemen komen alleen als je de plant ook correct behandeld. Dat wil zeggen dat je de winterslaap vooral goed moet respecteren. Eigenlijk moet je je cactus van eind oktober tot begin maart in een donkere, koele ruimte plaatsen en GEEN WATER meer geven. De hele periode! Als je ze toch liever laat staan (in een verwarmde ruimte) kan dat helemaal geen kwaad, maar dan zou het kunnen dat hij geen bloemen krijgt.

De cactusgrond mag ook niet té nat worden. Geef dus een cactus beter te weinig dan te veel water. Eén keer om de 2 a 3 weken is meer dan genoeg. De bolvormige cactussen hebben trouwens minder nodig dan de variant met ‘platte bladeren’ (foto 3).Laat de grond tussendoor ook altijd goed uitdrogen! Voor de rest heeft een cactus graag veel licht. Wanneer je een cactus gaat verpotten kies dan ook voor een kleine maar hoge pot. Hoe groter de pot, hoe meer aarde en hoe moeilijker voor de cactus om de grond ‘warm’ te houden. De hoogte is vooral voor de stabiliteit van de plant.

Daarnaast kun je 1 keer om de paar maanden (in lente en zomer) ook een beetje voeding bij je water doen. Voor cactussen bestaat een speciale variant. En meer is er eigenlijk niet aan lieve lezers! Ik zou nog heel veel meer tips kunnen geven, maar dan wordt het misschien wat saai 🙂 Ik denk dat niet iedereen misschien een even grote cactusfreak is als ik. 🙂

Liefs,

E.

 

cactussen9cactussen8cactussen10

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...