607. Je keuken schilderen, mijn tips!


 

Ik had het hier al eerder aangekondigd: onze keuken kreeg een nieuwe verflaag. Ik stoorde me namelijk mateloos aan die ruimte! In het hele huis gingen we voor een zachte, lichte en Scandinavische sfeer, dat wilde ik in de keuken graag compenseren door voor een zwarte keuken te kiezen met betonnen werkblad. Op Pinterest en in de boekjes vind ik dat altijd zo mooi, die zwarte keukens. Waar ik toen geen rekening mee hield is dat die vaak geplaatst worden in ruimtes veel licht en een lichte of zelfs witte vloer is. Hier bij ons ligt in de keuken een zwarte vloer en is, in vergelijking met de rest van het huis, niet zo heel veel natuurlijk licht aanwezig. Mijn keuken voelde voor mij dus aan als een zwarte doos in een licht huis. Lang hebben we getwijfeld om over onze zwarte tegels een witte gietvloer te gieten, omdat ook die tegelvloer ook niet ons ding blijkt te zijn. Gezien dat nogal een grote kost zou zijn stapten we daar voorlopig van af. Een andere optie was uiteraard de keuken schilderen. De keuken zelf is een IKEA keuken met een werkblad die we op maat lieten maken bij Enjoy Concrete in Veurne. Hij staat er nu een tweetal jaar, je kunt je dus voorstellen dat velen me echt gek verklaarden toen ik uiteindelijk besliste effectief te gaan schilderen. Gelukkig kijkt mijn lief al niet meer zo raar op wanneer ik weer eens met een zot nterieurplan af kom. Dus in december ontruimde ik de hele keuken en ging aan de slag met de verfkwast!

 

 

Uiteindelijk ging dat schilderen allemaal heel vlot en is dat eigenlijk echt niet zo’n grote klus. De kasten kregen een speciale hechtingsprimer, vervolgens twee laagjes wit en een laagje kleurloze vernis. Ik kan jullie niet uitleggen hoe blij ik ben dat ik dit heb gedaan! De keuken past nu zoveel beter in het geheel van onze woonruimte! Hij voelt zoveel lichter en aangenamer aan. Geweldig! En oke, een spiksplinternieuwe keuken schilderen na twee jaar is een vrij zot plan, maar een leven is te kort toch om je te storen aan zo’n dingen? Beter de zaken aanpakken en daarna blij zijn met je nieuwe ruimte dan je altijd slecht te voelen als je naar de keuken kijkt!

Zelf ook aan de slag? Hier mijn tips:

 

  • Een goede voorbereiding

Een van de belangrijkste zaken aan schilderen is de voorbereiding. Die neemt heel wat tijd in beslag, maar zorgt ervoor dat je achteraf veel fijner en mooier kunt werken. Zorg dat je de kasten leegmaakt en de deurtjes goed ontvet. Plak alles goed af, bij voorkeur met tape voor gevoelige ondergrond.

  • De primer

Naast de voorbereiding is ook de primer van levensbelang. Zeker bij iets als keukenkasten. Ga na uit welk materiaal de keuken is gemaakt en kies in functie hiervan een goede primer.  Je primer zorgt ervoor dat de verf gaat hechten en dus niet na verloop van tijd gaat schilferen of loskomen. Ik gebruikte een primer met extra hechting van Levis! Topproduct!

  • De kleur

Denk goed na over de kleur, zorg dat die gebruiksvriendelijk is. Op donkere effen kasten bijvoorbeeld zie je heel gemakkelijk vuil en vingerplekken. Zorg dat je een kleur kiest in harmonie met de rest van de ruimte en neem hier je tijd voor. Leg enkele kleuropties (staaltjes) enkele weken in de keuken en kijk er elke dag naar. Evalueer of je na enkele weken nog steeds voor dezelfde tint zou gaan!

 

 

  • De kastgreepjes

Iets waar heel veel mensen amper over nadenken zijn de grepen die je op de deuren hebt staan. Nochtans zijn ze van zo’n groot belang, ze beïnvloeden de sfeer van de hele keuken. In mijn zoektocht ontdekte ik een geweldig leuke site: superfront.com. Een Scandinavisch bedrijf die handgrepen en kastdeurtjes maakt om elke IKEA kast te pimpen. Geweldig!

Shoplog:

 

Wat vinden jullie van de voor en na? Van welke keuken zijn jullie het meeste fan? Ik ben zo benieuwd om jullie mening te horen! 

Liefs,

E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...