419. houten vloeren !

Ons nieuwe huis bestaat in feite uit 2 delen; een nieuw (aangebouwd) stuk en een oud stuk. Het oude stuk is een deel van het oorspronkelijk huis dat we bewaarden. In dat deel hebben we op de eerste en tweede verdieping plankenvloeren. Ik gelukkig, want niks mooier dan originele houten vloeren! Nu, ons huis werd gebouwd in de jaren zestig, dus je kunt je wel voorstellen dat die vloeren dringend toe waren aan een onderhoudsbeurt. Na wat research over hoe ik het zou aanpakken en welke producten ik zou gebruiken kwam ik bij Xyladecor terecht, een merk dat net als ik gek is op hout. Bovendien hebben ze een uitgebreid gamma in huis, want ik wilde verschillende technieken gebruiken.
xyladecorpost

Op de tweede verdieping bevindt zich de zolder, de plek waar het lief en ik slapen. Daar wilde ik de vloer graag oliën. De olie legt een soort van witte sluier op de vloer en kleurt de nerven lichtjes wit. Dat geeft het een natuurlijke en matte uitstraling. De olie is trouwens een goed alternatief voor wie het niet ziet zitten om 6 lagen verf te smeren om de vloeren wit te schilderen. De vloer heeft met de olie een witte schijn en bespaart je heel wat tijd en centen! In de dressing, de logeerkamer en de gang op de eerste verdieping hebben we ook plankenvloeren. Daar zal al wat meer over gelopen worden, dus besloot ik te kiezen voor een kleurloze vernis. Die biedt nog iets meer bescherming tegen vlekken en slijtage.

Concreet volg je de volgende stappen:

STAP 1. Schuur de houten vloeren mooi blank, dit is de eerste stap maar tevens ook de lastigste! Eenmaal het schuren erop zit reinig en stofzuig de vloeren dan goed!Xyladecor_stap 1STAP 2. Behandel de vloeren met een product tegen houtworm en laat drogen.xyladecor_stap 2 STAP 3. Beng het afwerkingsproduct aan. Ik koos dus boven voor een white wash olie (die breng je aan met een borstel en wrijf je er lichtjes terug af met een doek) en beneden voor een kleurloze vernis.xyladecor_stap 3xyladecor_stap3vernis STAP 4. Bij de olie; herhaal het aanbrengen tot je de gewenste ‘witheid’ bekomt. Bij de vernis; schuur de vloer na de eerste laag lichtjes op, stofzuig ze en breng een tweede en eventueel derde laag aan. xyladecor_stap4TIP: om gemakkelijk en vooral snel te werken kun je bijna alle producten (behalve de olie) aanbrengen met een rol en een verlengstuk (waarmee je normaal gezien plafonds verft). Hierdoor kun je gewoon rechtopstaand werken en zijn alle vloeren in een mum van tijd behandeld!

Uiteindelijk ben ik echt super blij met het resultaat! De olie past perfect bij onze rustige witte slaapkamer. De vernis biedt een goede bescherming en heeft bovendien een mooie glans aan de vloer. Ben je zelf ook van plan je houten vloeren aan te pakken? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Xyladecor, je vindt er super handige instructiefilmpjes, stappenplannen, shoppinglists (om me te nemen naar de winkel). Ik heb er zelf ook veel tips uitgehaald. Succes!

Liefs,

E.

P.S.: heb je nog vragen, geef me dan gerust een seintje!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...