562. Het terrasproject: we gaan voor hout!

terras1terrasproject_deel1_2 terrasproject_deel1_5 terrasproject_deel1_6

 

We zijn eindelijk in gang geschoten! De laatste zone in ons huis die nog deed denken aan een verbouwing moet er nu ook aan geloven. Ons terras wordt een terras! De zomer komt er nu bijna aan en ik wil jullie tijdens dit seizoen meenemen doorheen dit project. Verwacht dus de komende weken heel wat tips & trics rond ‘buiten leven’. Van zelf een terras leggen tot de aankleding voor een bbq met vrienden. Het wordt een stevige portie zomer-inspiratie en terras-geïnspireerde give-aways! Ik kijk er al naar uit.

Het wordt hout!

Eigenlijk was mijn keuze voor het materiaal van ons terras heel snel gemaakt. We hebben veel zaken overwogen, maar persoonlijk vind ik dat hout nog altijd het gezelligst is en een natuurlijke look geeft aan je terras. Ook in Scandinavische landen wordt bijna steevast voor hout gekozen. Uiteraard heeft hout heel veel voordelen. Het is gezellig en warm, oogt mooi, als de zon erop zit wordt het nooit gloeiend heet en het is ook vorstbestendig. Daarnaast heb je er natuurlijk wel wat onderhoud aan, kan het glad zijn bij regen en verkleurt het met de tijd (wat ik eigenlijk net mooi vind), maar dat neem ik er graag bij.

terrasproject_deel1_8

 

Thermisch hout

Naast de keuze voor hout op zich moesten we dan ook nog een keuze maken welke specifieke houtsoort op ons terras zou komen. Wat ik zeker graag wilde is dat het duurzaam zou zijn en dat het een PEFC-label draagt (frans label voor ecologisch bosbeheer).  Daarbovenop was ook het prijskaartje voor ons wel belangrijk. Met die drie pijlers in ons achterhoofd kwamen we vrij snel uit bij thermische Grenen of Essen. Dat is een goed alternatief voor exotisch hardhout, wat vaak heel erg duur en niet ecologisch is. Door de thermische behandeling is het net als tropisch hardhout zeer duurzaam (klasse 1), maar de ecologische voetafdruk is dus vele malen kleiner.  Het hout heeft bovendien een warme kleur die na een tijdje mooi en egaal vergrijst.

In het Noorden en ook in Duitsland wordt thermisch hout al vele jaren gebruikt. Alleen komen wij weer wat achter. Belgen zijn nogal honkvast en gaan vaak voor Bankarai of Padouk, wat bijna altijd een stuk duurder is dan thermisch behandeld hout.

Woodstoxx

Na verschillende houthandelaren afgelopen te hebben vonden we ons ding bij dit  jong en ambitieus bedrijf. Ze hebben bovendien een sterke voeling voor ecologie ennnnnnn een grote showroom (belangrijk!). Als je zelf op zoek bent naar hout ga dan zeker eens een kijkje nemen, het is zeker de moeite waard! Ook op hun website vind je trouwens heel wat inspiratie!

Volgende week toon ik jullie de eerste voor- en na beelden! Sssssspannned!

Liefs,
E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...