602. Hygge, het geheim van de Deense lifestyle!

hygge1elizadewaele_hygge-1-van-1elizadewaele_hygge-2-van-2hygge6

Dat ik fan ben van de Scandinavische levensstijl moet ik jullie niet meer vertellen hé? Vooral het woonsegment wordt hier belicht, maar uiteraard gaat die levensstijl veel verder dan dat. Het zit hem in alle aspecten van het menselijk leven. Volgens onderzoek zijn de Denen, door die levensstijl, het gelukkigste volk ter wereld en dat kan ik eigenlijk goed geloven ook. Het lief en ik waren vorig jaar enkele dagen in Kopenhagen en voelden ons er ook geweldig. Het geheim voor dat geluk zit hem volgens velen in hygge. Een woord waarvoor eigenlijk niet echt een Nederlands woord bestaat, maar een gevoel dat iedereen wel kent. Hygge verwijst naar momenten van geluk, van warmte en gezelligheid, van samenzijn.

Dit nieuwe boek wil je uitleggen wat hygge inhoudt en geeft je in verschillende hoofdstukken tips en trics over hoe je het kunt toepassen in je leven, in huis, in de keuken,… Denk daarbij vooral korte stukjes tekst en mooie pinterest plaatjes. Het laat je zien hoe belangrijk die kleine momenten zijn in het leven en waarom in ons drukke moderne bestaan het zo noodzakelijk is om even de uitknop in te drukken en tijd te maken voor hygge. Een boek die elke fan van de Scandinavische levensstijl zeker zal kunnen smaken. En persoonlijk vind ik het ook een heel erg mooi geschenk. Je geeft iemand als het ware een pad of aanwijzing naar geluk cadeau. Mooi toch?

WIN, WIN, WIN!

Ennnnnnn het LEUKSTE is, ik mag ook twee lezers hiermee gelukkig maken! FEEST!

Wat moet je doen om te winnen? Laat hieronder een reactie na en vertel me wat voor jou klein geluk is. Ik ben zo benieuwd!

Fijne feestdagen lieverds,

E.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
18 comments Add yours
 1. Het kleine geluk is voor mij een glimlach op het gezicht van mijn geliefden. Samen een wandeling maken aan zee en genieten van het uitzicht. Samen je tanden poetsen en in de spiegel kijken naar elkaar ipv naar jezelf. Samen koken met mijn mama en zien dat we het allebei even graag doen. Het kleine geluk zit hem vaak ook in kleine dingen, maar die glimlach die hoort er steeds wel bij! De zweeden hebben ook een woord voor hun geluksfilosofie zij noemen het ‘lagom’ wat zoveel wil zeggen als ‘niet te weinig,niet te veel, net goed’ . Het is een beetje vergelijkbaar met het Deense ‘Hygge’ maar net dat ietsje minder gekend. 🙂 Ik kijk al uit naar mijn ‘hygge’ momentje van de dag! Fijne kerst E&E + ! Geniet van jullie ‘hygge’ momentjes!

 2. Momenteel zit het geluk hem in thuiskomen in ons nieuw huis! Zien wat we hebben klaargespeeld in een jaar!
  Ook het kwispelend staartje van ons nieuw hondje brengt meteen een zalig gevoel!
  Daarnaast die onverwachte momenten met vrienden en familie waar je de volgende dag nog van nageniet.
  X Aline

 3. Ik ben samen met mijn partner drie jaar geleden naar een totaal nieuwe en – voor ons – onbekende stad verhuisd, waar we niemand kenden en we geheel opnieuw een sociaal leven hebben moeten opbouwen.

  Hierdoor werd voor mij duidelijk dat geluk te vinden is in warme relaties tussen mensen (nieuwe en oude contacten), het gezellig maken in ons helemaal verbouwde huis (dat zo ook een thuis is geworden), met mensen die geregeld over de vloer komen om die thuis voortdurend van warmte te voorzien.

  Je kan niet alles hebben in het leven en dat is eigenlijk best ok. Als je maar werkt met wat je wel hebt, dan zullen andere deuren automatisch opengaan, met daarachter mogelijkheden waar je eerst nog niet aan dacht dat deze je gelukkig zouden kunnen maken. Alles draait uiteindelijk om de persoonlijke relaties met mensen. Mensen zijn, naast ervaringen, de meest kostbare verrijking in een mensenleven.

  Geluk is dus de kansen die je WEL hebt in leven ten volle benutten en de mensen en ervaringen in dat leven koesteren, met een gezonde portie naïviteit om alles op je af te laten komen en te verwerken. Peter Pan for the win! 🙂

 4. Mijn zoontje van 8 die hapjes (hij heeft zo zijn eigen idee van smaakvolle combinaties) klaarmaakt om een gezellige avond in te zetten en mijn man die een kersenpitkussentje voor me opwarmt!
  Leen

 5. Mijn klein geluk is onze lieve dochter die me ‘s ochtends op de allermooiste glimlach trakteert. Die doet nu nog meer deugd nu papa in het buitenland zit.
  Die glimlach is echt het allermooiste in de hele wereld! En dat mag jij binnenkort ook ervaren!

 6. Klein geluk…mijn ventje die thuiskomt na een lange werkdag…de ‘welkom -thuis’-zoen die daarop volgt…onze 3 dochters samen zien spelen…gewoon thuis zijn…een opgeruimd huis…op zondagnamiddag bij de stove allemaal samen in de zetel naar Nanny Mc Phee kijken…onze 3 meisjes hand in hand naar school zien stappen…een onverwacht lief berichtje krijgen…elke dag dus veel hygge, het is alleen de kunst ze te zien en het niet te ver te zoeken…

 7. Klein geluk zit in alles, als je kan zien wat ik bedoel…
  Het drinken van een lekkere koffie in een mooie mok, met zicht op je fijne huis, mooie tuin of in een comfortabele fauteuil (de About a lounge chair van HAY die we pas hebben aangeschaft, love it!). M’n vriend en ik werken allebei 6 van de 7 dagen en dan kan ik op zondag erg genieten van een boek, met een koffie in die stoel.
  Pretty ‘hygge’ als je ‘t mij vraagt… Fijne feesten!

 8. De lach op het gezicht van mijn twee kindjes! ? Zo’n eenvoudige dingen waar kindjes gelukkig van worden en tevreden mee zijn! Het geluk zit hem in de kleine dingen! X

 9. Voor mij is alles wat ik als ‘klein geluk’ beschouwde, dit jaar in de categorie ‘groot geluk’ beland. Mijn 20-jarige wereld werd in 2016 helaas heel snel overhoop gegooid door veel verlies, verdriet en pijn, en hoewel ik de dingen voorheen al erg apprecieerde, heeft dit mijn perspectief op allerlei zaken toch extra veranderd. Nu, het is niet mijn bedoeling om hier een triestige, cliché, belerende getuigenis af te steken, maar om een extra dimensie te geven aan bovenstaande getuigenissen. Alles dat hier als ‘klein geluk’ wordt omschreven, valt wel degelijk te categoriseren binnen ‘groot geluk’: wees blij dat deze mensen überhaupt in je leven zijn, om je die ‘kleine dingen’ te tonen! Hieruit concludeer ik dus dat mijn persoonlijk klein (of beter: groot) geluk zit in de mensen die er nog zijn voor mij, die me verrassen, die me appreciëren. Ik word dan ook zeer gelukkig van die moeite te doen voor hen. Ook geniet ik erg van het inrichten van mijn nieuw appartementje, en kan ik elke keer opnieuw glimlachen als ik een hoekje passeer dat ik zo heb kunnen decoreren dat het ‘klopt’. Een boek over Hygge zou daar zeker inpassen 🙂 Geniet van elk moment in 2017!

 10. Met een warme kop thee en een boek (op de e-reader)en een dekentje op de bank zitten terwijl de wind om het appartement giert, opkijken en de mooie lichtjes in de kerstboom zien (vooral mooi als je je ogen even een beetje dichtknijpt) Geluk zit in eenvoudige dingen en momenten je moet ze alleen herkennnen!

 11. Mijn klein geluk is wanneer ik in de Hema een mooi muntgroen plaid vind dat perfect bij mijn interieur past en slechts €17 kost 🙂

 12. Mijn klein geluk is … na een werkdag thuis komen en mijn 2 kleinste ventjes naar me toe zien lopen om een dikke knuffel of zoen te geven, om te zeggen dat ze mij gemist hebben en om honderduit te vertellen wat ze die dag beleefd hebben. En uiteraard ook de ‘tot straks’ zoen van mijn grootste vent ‘s morgens, of de ‘welkom’ zoen ‘s avonds als we elkaar terug zien. Kortom, het geluk & de warmte van de mensen die ik het allerliefste zie.

 13. Klein geluk is overal te vinden… maar niemand schijnt nog tijd te hebben om het te zoeken… Ons hiervan bewust worden is een eerste stap en daar zit ik nu… Mijn klein geluk zit hem in mijn grootste schat en dat is mijn gezin… ‘n lieve hubby en schitterende kids! Wanneer we zeggen dat we van elkaar houden, dat is geluk… Mijn klein geluk is ook letterlijk een klein geluk… de baby in mijn buik… <3

 14. Klein geluk is voor mij elke dag dat ik een dag extra met mijn geliefden ben. Na het plotse overlijden van mijn beste vriend 2 maanden geleden ben ik heel goed gaan beseffen dat elke gezonde dag met al je geliefden, een dag winst is! Ik zou zo de klok willen terugdraaien en alles willen geven om hem nog één keertje een knuffel te kunnen geven. Helaas kan dat niet en sindsdien besef ik maar al te goed dat je elke moment moet koesteren alsof het de laatste is. Dus eigenlijk is elke dag een klein geluk! Fijn O&N xxx

 15. Ik probeer bewust te zijn van vele kleine fijne momenten: met mijn rug tegen een warme chauffage kunnen gaan staan als je van buiten komt, de pimpelmeesjes zien smullen van nieuwe pinda’s in de boom, mijn oudste niet-knuffelige zoon die zich soms toch ‘s avonds in de zetel tegen me aan kronkelt, de eerste boterham van een vers brood, de eerste tas koffie op het werk als de senseo thuis kapot is, afspreken met vrienden die je veel te lang niet gezien hebt en dan weer beseffen hoe graag je hen wel ziet, het perfecte meezingliedje op de radio, de bejaarde auto die ‘zomaar’ door de keuring geraakt, …

 16. Als je het mij vraagt, bestaat klein geluk niet. Hoe klein een gelukje ook is, als we het in ruimte, kleur of sfeer zouden omzetten zou het enorm omvangrijk, fel of warm zijn. Ik geniet van een perfect gerijpte en sappige peer, of een glimlach van een vreemde op straat. Maar het meeste besef ik de laatste jaren, nu ik in Duitsland een dansopleiding doe om mijn droom danseres te worden waar te maken, hoe alles enorm mooi kan zijn als het ‘thuis’ is. Voor iedereen houdt thuis iets anders in, en het kan zelfs iets zijn wat je in jezelf meedraagt, maar ik betrap mezelf erop dat tijdens een van de weinige weken per jaar die ik thuis bij mijn familie en poezen kan doorbrengen, alles met een extra parelmoerlaagje bedekt lijkt. Een laagje glazuur, een hyggelig aura – of het nu mijn ontbijtje of kleine wandeling door het dorp is – en dat is iets prachtigs waar ik noch mijn familie niks meer voor hoef te doen dan er simpelweg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *